Hoppa till huvudinnehåll

Samuel Bengmark

Hej Samuel!
Det ska bli roligt att höra dig berätta om Sonja Kovalevskys liv under Sonja Kovalevskydagarna. Men vi vill gärna veta mer om dig också!

När fastnade du för matematik?
- "Jag hittade fascination för matematiken först på gymnasiet. Jag hamnade bredvid en kille som inte förstod och då förklarade jag för honom hur jag tänkte. Vips blev allt mycket klarare och så attraktivt, för att inte säga oemotståndligt. Sedan blev jag fast."

Vad är det med matematik som gör det så fascinerande?
- "När argumenten passar ihop och man förstår, aha-upplevelsen." 

Hade du någon förebild inom matematiken eller annan vetenskap när du var ung? Vad gjorde att du valde just den personen?
- "Den vetenskapliga verksamhet som var mig närmast när jag var ung var den som min pappa förestod. Han var professor i kirurgi här i Lund och utvecklade kunskapen kring behandling av cancer i magen. I år blev han 85 år och han är fortfarande extremt aktiv som forskare men numera om kosten betydelse för hälsa. Han är fortfarande en förebild i sin vilja att göra skillnad."  

Har du någon förebild idag? Vem? Varför just denna person?
- "Jag vill gärna lyfta fram två svenska matematiker som har gått bort de senaste åren: Mikael Passare och Torsten Ekedahl. Dom var fantastiska matematiker och underbara människor som jag uppskattade mycket. De hade båda alltid fascinerande historier att berätta från matematikens och matematikernas värld."  

Hur skulle du förklara vad matematik är?
- "Matematik är … roligt, vackert och användbart! Denna formulering är kanske fusk, men den sätter ändå fingret på några karakteristiska drag för ämnet. Matematik är roligt för vi människor kan roas av leka med matematiska objekt och tankar, den är vacker och kallas ibland för tankarnas musik, och slutligen är matematiken förbluffande användbar i nästan alla vetenskapliga, professionella och vardagliga sammanhang."

Vilken är den bästa bok du har läst om matematik?
- "Jag kan ju inte annat än att förbluffas av Euklides Element, en förebild för nutida matematisk vetenskap trots att den författades för 2300 år sedan. Sedan gillade jag starkt också min första mattebok på universitetet: Envariabelanalys av Jörgen Löfström, en bortglömd pärla."

Vad brukar du göra på din fritid?
- "Jag sitter gärna bakom gitarren, pianot eller står vid min kontrabas och musicerar med kompisar."

Vad hoppas du kunna förmedla under Sonja Kovalevskydagarna?
- "En berättelse om en fascinerande och unik person i den matematiska historien."

Sidansvarig: webbansvarig@math.lu.se | 2015-11-06