Hoppa till huvudinnehåll

Kerstin Johnsson

Hej Kerstin!

Du ska tala om problemlösning utifrån dina egna erfarenheter som tävlande i internationella matematiktävlingar, som student vid LTH och UC Berkeley, som lärare i matematikkurser där studenter arbetar med problemlösning och som forskare i tillämpad matematik.

När fastnade du för matematik?
 - "Redan innan jag började skolan började min mor (som är lärare) engagerat lära mig och min storebror en del matematik. Jag kommer ihåg hur stolt jag var när jag hade lärt mig treans multiplikationstabell och på skolbussen på väg till min första skoldag blev utfrågad av en äldre elev vad tre gånger sju var — och faktiskt kunde svara! (Följdfrågan om sex gånger åtta gick dock inte lika bra…)."

Vad är det med matematik som gör det så fascinerande?
 - "Det är utmanande och kräver kreativitet, för det finns inga färdiga recept. Att lösa ett riktigt svårt matematiskt problem ger en enorm kick!"

Hade du någon förebild inom matematiken eller annan vetenskap när du var ung? Vad gjorde att du valde just den personen?
 - "Jag växte upp långt från närmsta universitetsstad och att se någon matematiker/vetenskapsman som förebild kändes ganska avlägset."

Har du någon förebild idag? Vem? Varför just denna person?
 - "Nej."

Hur skulle du förklara vad matematik är?
 - "Keith Devlin har sagt att matematik är vetenskapen om mönster (patterns), och det ligger mycket i det. Geometri handlar om att studera mönster i former, aritmetik handlar om att studera mönster i räknande, analys handlar om mönster i rörelse och förändring osv. "

Vilken är den bästa bok du har läst om matematik?
 - "Numera läser jag sällan böcker om matematik, men jag minns starkt en bok min mor läste för mig som liten som hette ”Sifferdjävulen”."

Vad brukar du göra på din fritid?
 - "Musicera, vara ute i naturen, engagera mig ideellt i studentkåren vid LTH."

Vad hoppas du kunna förmedla under Sonja Kovalevskydagarna?
 - "Jag ska prata om problemlösning och hoppas att de som lyssnar känner att de får med sig några användbara strategier och blir sugna på att ge sig på svåra matteproblem."

Sidansvarig: webbansvarig@math.lu.se | 2015-11-06