Hoppa till huvudinnehåll

Carl-Johan Lejdfors

Hej Carl Johan! Vi ser framemot ditt föredrag och din demonstration av matematik och spelutveckling under Sonja Kovalevskydagarna! Redan nu är vi nyfikna på vem du är!

När fastnade du för matematik?
  - "Jag började ganska sent. Har alltid haft lätt för matematik men det var först under första året av min universitetstid som jag insåg hur otroligt fascinerande och rik matematiken är. Både betraktat som ett beräkningsverktyg och på ett mer teoretisk plan."

Vad är det med matematik som gör det så fascinerande?
- "Dess förmåga att abstrahera och beskriva verkligheten i all dess rikedom, från beteendet hos subatomära partiklar till planeternas banor och allt från hur primtalen är distribuerade till hur solrosens frön är organiserade."

Hade du någon förebild inom matematiken eller annan vetenskap när du var ung?
- "Nej, jag hade ingen förebild som ung och jag har ingen förebild idag."

Hur skulle du förklara vad matematik är? 
  - "Jag tror att en av mina föreläsare sammanfattade det bra tycker jag: sets with structure."

Vilken är den bästa bok du har läst om matematik? 
- "Svårt att välja, läste precis en bra: Prime Obsession av John Derbyshire. Annars gillar jag The Road To Reality av Roger Penrose."

Vad hoppas du kunna förmedla under Sonja Kovalevskydagarna?
- "Att matematik är något som genomsyrar vår vardag. Allt från hur från hur vågor utbreder sig efter en båt till hur vi kan betala våra räkningar säkert på internet. Och, så klart, hur moderna datorgrafik använder sig matematik för att göra allt mer realistisk bilder."

Vad brukar du göra på din fritid?
- "Jag tränar och läser böcker."

Sidansvarig: webbansvarig@math.lu.se | 2015-11-06