Hoppa till huvudinnehåll

Beppe Singer

Hallå Beppe! Du kommer att leda paneldebatten med alla konferenstalarna lördagen den 15 november. Vad är du mest nyfiken på att få veta om talarna?
 - "Jag är mest nyfiken på människorna bakom forskningen. Vilka är de, vad är det som driver dem, vad fick dem att hamna där de är idag, vad gillar de, vad ogillar de mm…"

Du har genom ditt jobb som programledare för SVTs Hjärnkontoret fått möjlighet att träffa många olika forskare, har du aldrig själv blivit sugen på en egen forskarkarriär?
 - "Jag forskade ett tag på Lunds universitet faktiskt, precis efter min examen. Fick tre månaders anställning som forskare för att jobba vidare med mitt examensarbete som gick ut på att odla enskilda celler på microchip och få ut en massa information av dem och på så sätt slippa använda sig av djurförsök inom många områden. Tyckte det var coolt att helt och hållet gräva ner mig i ett område och verkligen bli en ”nörd” på något. Jag tyckte dock att det blev ganska ensamt i längden och jag trivdes inte socialt i den akademiska världen. Så, nope – inte sugen på forskarkarriär just nu…"

Tycker du att du kan se några likheter mellan forskare – finns det några gemensamma drag och drivkrafter hos dem? Finns det någon forskare, eller annan person som arbetar med vetenskap som har gett dig någon insikt om världen och livet i stort?
 - "Gemensamt för alla forskare jag träffat, och det har blivit en hel del genom åren, är att de har en obeskrivlig passion för det de håller på med. Om det så skulle vara matematiska matriser eller norrländska kräftors feromon-utsöndring, så är det ett av de viktigaste ämnena, nästan som ett kall för dem. Och det tycker jag är coolt. Att vara helt hängiven åt något. Tyvärr har även många forskare gemensamt att de har svårt att förmedla det de vet. Det är precis som om många fastnar i ett ”akademiskt” tänk och sätt att kommunicera på vilket gör att de helt går miste om den stora publiken. Fast å andra sidan kan det ju vara så att många vill ha det så.

 - Ett riktigt bra exempel på en forskare som lyckats slå omkull mina fötter med sin forskning och sin förmedlarteknik är Hans Rosling. Han är expert på ett av världens tråkigaste ämnen – statistik, men fy fasiken vad bra han levererar när han är på scen. Han har blivit en världssensation just på grund av hans unika sätt att visualisera fakta."

Du har varit gymnasielärare i matematik. Vad har du velat förmedla om matematik till dina elever förutom den faktiska kunskapen?
 - "Att matematiken INTE är exklusiv för en liten grupp elever som har lätt att förstå. Alla kan vara med och få uppleva den härliga känslan när ens ansträngningar genererar ett svar som stämmer överens med facit. Att vara duktig på matematik är inte en garanti för att man är en ”smart” person – ett begrepp som tyvärr färgar väldigt många av de elever jag undervisat – vem som är smart eller inte…"

Du har skrivit en stark text om ditt förhållande till matematik i skolan, det var först i vuxen ålder som du fick ett bättre förhållande till ämnet tack vare en lärare. Vad tycker du är lärarens viktigaste uppgift/uppgifter i skolan?
 - "Att skapa ett förtroende hos eleven. Att visa att alla kan åstadkomma precis vad som helst och att det handlar lika mycket om psykologi som färdigheter. Att alltid ta sig tid och se sina elever i ögonen och med en blick övertyga dem om att de inte är ensamma – ”vi gör det här tillsammans” – oavsett om eleven är ”svag” i ämnet eller behöver extra stimuli."

Hade du någon förebild som ung?
 - "Luke Skywalker. Såklart! Han stod för allt jag står för och han hade jedikrafter."

Har du någon förebild idag?
 - "Adam Savage – en av två programledare för det amerikanska programmet ”Mythbusters”. Han har verkligen lyckats att med sitt program föra ut naturvetenskapen till en bred publik, där upptäckarglädjen, glimten i ögat och busigheten är drivkraften i lärprocessen."

Vilken är din favoritbok?
 - "Kodboxen av Simon Singh. Såklart. Jag är en krypteringsnörd på alla plan. Liftarens Guide till Galaxen av Douglas Adams är en annan bok som skakade om hela min värld när jag läste den i tonåren."

Vad gör du på fritiden?
 - "Byter blöjor, torkar spyor, plockar matrester, drar isär två barn som slåss, nattar, väcker, badar, kammar, klär på mm… Och så ett avsnitt Breaking Bad då och då. Jepp – jag är småbarnsförälder. Vad är fritid?"

Sidansvarig: webbansvarig@math.lu.se | 2015-11-06