Hoppa till huvudinnehåll

Matematiska verkstäder

Datormodellering i GeoGebra av Peaucellier-Lipkins mekaniska länkning, Malin Christersson

Den första mekaniska länkningen i planet som omvandlar cirkulär rörelse till linjär rörelse (och vice versa), var den så kallade Peaucellier-Lipkin- länkningen som uppfanns 1864. Vi ska modellera denna länkning med hjälp av programmet GeoGebra. Besök gärna denna webbsida som visar en interaktiv version av slutresultatet: http://www.malinc.se/temporary/PeaucellierLipkin.php

Kul med fraktaler, Tomas Persson

Fraktaler är geometriska objekt som ofta består av vackra och intrikata mönster. I den här verktaden kommer vi att använda datorer för att utforska några olika fraktaler.

Spelet Al-Jabar, Anna Torstensson

Inom den gren av matematiken som kallas gruppteori så utforskar man vad som händer om man istället för tal räknar med andra typer av objekt. Om man skall beräkna summan av två objekt så måste man först bestämma vad + skall betyda för de objekt man arbetar med. Man kan till exempel låta objekten vara olika sätt att vrida och vända på en regelbunden femhörning så att den hamnar på sig själv och + betyda sammansättning, dvs att man först gör en vridning och sedan en annan. Då är t ex "vridning 2/5 varv moturs" + "vridning 3/5 varv medurs" = "vridning 1/5 varv medurs".

I den här matematiska verkstaden skall vi prova på ett annat exempel.

Här kommer objekten att vara åtta olika färger och + kommer att betyda att man blandar färger med varandra. Då har vi exempelvis att blå + gul = grön. Vi ska spela ett spel som heter Al-Jabar där man, genom att räkna ut vad som händer om man blandar sina färger på olika sätt, försöker bli av med sina färgade spelbrickor först.

 

Statistisk inferens och sannolikhetsteori med Leonardo Da Vinci, Unn Dahlén

I vår workshop kommer vi att introducera några grundläggande koncept i statistisk inferens och sannolikhetsteori. Vi kommer att testa Leonardo Da Vinci’s teorier av hur olika kroppsdelar relaterar till varandra, genom att använda linjär regression. Utöver detta kommer vi att leka med lite sannolikhetslära.

Sidansvarig: webbansvarig@math.lu.se | 2016-10-14