lu.se

Denna sida på svenska This page in English

Beppe Singer, moderator

Hej Beppe! Vem är du?
- Jag heter Benjamin Singer, men kallas för Beppe. Jag har arbetat som kemist, lärare och rektor. För allmänheten har jag blivit känd som programledare får några av barn-tv:s mest uppskattade vetenskapliga program, sedda av hundratusentals barn och deras föräldrar. Som före detta »IG-barn« genomsyras allt jag gör av att på ett lustfyllt sätt väcka unga människors intresse för naturvetenskapen. Nu reser jag runt mycket i Sverige och fortbildar pedagoger, skolledare och politiker – och framförallt träffar jag barn och gör kul experiment ihop med dem. 

Vad är din roll under Sonja Kovalevskydagarna?
- Jag kommer att vara moderator under dessa dagar. Mitt uppdrag är att se till så att allt fungerar som det ska på scenen, presentera de olika talarna eller Science-slam-deltagarna, ta reda på lite mer om dem och försöka plocka russinen ur det de pratar om för att hitta en röd tråd genom hela eventet och att se till så att alla i publiken hänger med och får/vågar delta med egna frågor och funderingar.

Hur förbereder du dig inför dagarna?
- Ett sådant här uppdrag kräver ganska mycket förberedelse. Jag intervjuar samtliga deltagare långt före Kovalesky-dagarna för att få en bild av vad de kommer prata om, men framförallt vilka de är som personer. Jag tycker det är minst lika intressant att titta på vilka människorna är bakom matematiken. Det är ett sätt för mig att få de unga deltagarna att inse att det är helt vanliga människor med drömmar och rädslor som står bakom forskningen. Och om de lyckats – ja, då kan vem som helst göra det!

Vad förväntar du dig av dagarna?
 - Jag längtar efter att få höra alla grymma föreläsare. Det är en riktigt bra line-up i år. Sen är väl det allra coolaste att få träffa alla grymma ungdomar som kommer dit. Rummet brukar alltid fyllas av nyfikenhet, hopp och en osläckbar törst efter kunskap! DET är coolt det!

Tror du att du kommer att lära dig något under dagarna? Vad?
- Oh ja! Massor. Precis som förra året kommer jag suga åt mig en massa nya coola fakta och idéer från de olika deltagarna. I år kommer vi dessutom ha ett Science-Slam som kommer ge oss möjligheten att gå rakt in i framtidens världsförbättrares egna skrymslen och vrår.

Vilken är din favoritbok?
- Just nu är jag HELT såld på Girlfriend in a Coma av Douglas Coupland. En bok som de flesta läste när de gick i gymnasiet. Jag upptäckte inte boken förrän nu och den verkligen ”blew my mind”. Den utspelar sig i en dystopisk framtid där tid och rum inte längre spelar någon roll. Ett gäng unga människor är av en galen slump de enda överlevande och man får ta del av deras individuella resor, både i den nya världen men även inombords. Tror att väldigt många kan känna igen sig i de många tankar och rädslor de går igenom. Boken har INGET med matte att göra men ni MÅSTE läsa den!

Vad brukar du göra på din fritid?
- Ja, jag är ju i första hand pappa till en två- och en femåring. Vi hänger så mycket det bara går. Blir mycket gungor för min del dessa dagar och så brukar vi göra pruttsaft (googla det) så ofta vi hinner. Jag har en massa roliga jobbprojekt som jag sitter en del med på kvällarna men så fort jag får en stund över sätter jag mig med min kära hustru och bränner av några göttiga Netflix-serier, gamear på min XBOX eller käkar korv med polarna.