Hoppa till huvudinnehåll

Martin Grönlund

Martins första steg in i universitets- och högskolevärlden var kurser i programmering. Han programmerade ofta tillsammans med en kursare som insåg att ytterligare kunskap i matematik hade varit bra. Båda sökte till en matematikkurs i Lund samtidigt som de fortsatte sina programmeringsstudier. Ett projektarbete i programmering slukade all tid så det fanns inte tid kvar till kursen i matematik, men de föreläsningar på matematikkursen som Martin hade varit på väckte mersmak. Hösten 2013 sökte Martin till Lund för heltidsstudier i matematik.

- Jag läser fristående kurser men har hittills följt kandidatprogrammets studieordning. Just nu vill jag bara läsa mer matematik, allt är så intressant! Redan de första veckorna gick så mycket upp för mig - inte bara inom matematik, utan inom livet som helhet. Det är som om en ny värld har öppnat sig. Gymnasiematten tilläts aldrig visa sin charm, men här är tempot högt och man hinner ge ämnet den uppmärksamhet det förtjänar.

Vad gör du på fritiden?
 - På fritiden sjunger jag och spelar gitarr i ett progressivt rockband som heter Soniq Circus. Jag programmerar och komponerar också musik till ett spelföretag.

Kommer du att arbeta med matematik eller programmering i framtiden tror du?
 - Jag har inte direkt några framtidsplaner och vet inte vad jag vill jobba med, mer än att jag vill göra något som är kul helt enkelt - tycker jag att något är kul kan jag säkert försörja mig på det. Kanske kombinerar jag mina intressen. Jag vill fortsätta kunna vara spontan!

Har du något råd till de som funderar på att börja läsa matematik?
 - Jag tycker att valet är självklart, men nu är jag ju visserligen redan här. Ta chansen, sök, kom hit! Det är en upplevelse. Jag tycker att alla borde plugga minst ett år matematik; studera relationer, logik och lära sig ett nytt språk. Matematik ger perspektiv på livet!

Sidansvarig: anna-maria.persson@math.lu.se | 2015-11-06