Hoppa till huvudinnehåll

Emma Petrusson

- I grundskolan var jag mer intresserad av fysik men i åttonde klass fick jag en glimt av att matematik kunde vara intressant”, säger Emma. När jag läste Matte C under första året i gymnasiet visste jag att det var matematik jag ville läsa på universitetet.

Nu pluggar du på termin fyra på kandidatprogrammet i matematik, hur har det varit hitintills?
- Det är roligt och inte alls som jag hade tänkt mig. Det är mycket bättre, mer givande! Jag visste inte att analys kunde vara så intressant. Tidigare trodde jag att matematik var ett ämne, men nu har jag insett att det är så mycket mer. På kandidatprogrammet kan jag dessutom välja det jag vill läsa själv och därför blir utbildningen anpassad efter mina intressen.

Hur skiljer det sig åt att plugga matematik på universitetet jämfört med gymnasiet?
- Det är mer krävande att läsa matematik på universitetet. Men roligare också! Det tar mer tid. På universitetet gäller det att förstå, man kan inte bara komma ihåg. Man använder ingen formelsamling, utan man bevisar satserna själv. Kunskapen är djupare och teorin förklarar bevisen. Plötsligt har jag fått förståelse för den kunskap jag fick i gymnasiet.

Vad gör du på din fritid?
- Jag gillar att fotografera, speciellt i naturen, det är väldigt skönt att komma ut och kunna slappna av lite. Sedan är Rubiks-kub ett bra tidsfördriv och mitt tips om man har lite tid över.

Varför sökte du till Lunds universitet?
- Jag kommer från Alingsås och valde mellan att studera på Göteborgs universitet eller Lunds universitet. Jag hade en vän som läste här i Lund och hade fått höra att det är ett bra universitet. Hade jag valt Göteborgs universitet hade jag förmodligen bott kvar hemma och jag insåg att om jag valde Lund skulle jag lära känna nya vänner och det har jag gjort. Här får man vänner med samma intressen, matematik, men inte bara det. Mina gamla vänner håller jag naturligtvis fortfarande kontakt med.

Vad vill du jobba med i framtiden?
- Det hade varit roligt att doktorera, inom någon del av analys. Men det är svårt att få en doktorandtjänst, eftersom de inte utlyses särskilt ofta. Jag vet dock inte vilka kurser förutom matematik som jag måste läsa i mitt kandidatprogram, det blir kanske fysik eller ekonomi. Men jag vet inte riktigt vad jag vill göra.

Har du något tips till någon som funderar på att plugga matematik på universitetet?
- Att det är viktigt att hänga med från början. Även om det kan känns enkelt i den första delen av grundkursen blir det svårare och då är det lätt att man kommer efter. Det är väldigt roligt att plugga matematik och det är roligt att plugga med andra matematiker. Sedan rekommenderar jag att man engagerar sig i kåren, där träffar man andra naturvetare med liknade intressen.

Sidansvarig: anna-maria.persson@math.lu.se | 2015-11-06