Hoppa till huvudinnehåll

Emelie Hagsten

- Det tar ett tag innan man hittar rätt balans i sitt pluggande så att både studierna och fritiden får plats , säger Emelie Hagsten. Själv läser hon tredje terminen på kandidatprogrammet och trivs jättebra eftersom matte är så intressant och roligt.
- Jämfört med gymnasiet är det mer självständigt och utmanande att läsa på universitetet. Det är stimulerande att bli utmanad intellektuellt, och tillfredsställelsen är desto större när man väl klarar av att lösa ett svårt problem. Här på universitetet får man dessutom en djupare förståelse för hur man kan tillämpa matematiken, och man inser ganska snabbt att matematik är ett bredare ämne än man kanske hade kunnat föreställa sig under gymnasiet. Det är så mycket mer än att sitta och räkna tal ur en bok. När man får lära sig teorin bakom formlerna och satserna man använder  så känner man en annan uppskattning för matematiken.

Vad vill du jobba med i framtiden?
- När jag först sökte till universitet hade jag funderingar på att bli lärare, men nu är jag mer osäker på vad jag vill jobba med efter studierna. Jag kan komma på flera andra ämnen som också intresserar mig, men det gäller väl att komplettera matematiken på ett smart sätt, så att jag när jag är färdig med studierna är ett attraktivt alternativ på arbetsmarknaden.

Vilket råd skulle du vilja ge någon som funderar på att läsa matematik på universitetet?
-  Om man funderar på att söka till kandidatprogrammet i matematik så tycker jag att man ska ge det en chans. Det är roligare än vad många tror, och det värsta som kan hända är ju att man får byta till något annat efter en termin, om det skulle visa sig att man inte trivs med sitt val.

Sidansvarig: anna-maria.persson@math.lu.se | 2015-11-06