Hoppa till huvudinnehåll

Anna Torstensson

Varför fastnade du för matematiken? Hur gammal var du när du fastnade  för matematiken?
- Jag har gillat matematik så länge jag kan minnas, ända sedan jag gick på dagis. Jag tror jag attraherades av känslan av ordning och reda från början. Och av aha-upplevelserna när man förstod hur något funkade, såg ett nytt mönster.

Fanns det någon gång någon annan tanke om en annan yrkesinriktning?
- Ja, absolut. Jag har bl a en halv psykologutbildning i bagaget. Den gick jag efter att jag hade doktorerat i matematik. Men sedan valde jag, med viss tvekan, att fortsätta med matematiken.

Vad är det som gör matematik så fascinerande?
- Samspelet mellan intuition och logiska resonemang. Jag har från början mest varit road och fascinerad av matematiken som ett slags spel där man sätter upp regler (axiom) och försöker visa vad de leder till. Men idag tycker jag också det är väldigt spännande med alla olika tillämpningar som finns av matematiken.

Under de år du varit verksam, vilka hinder har du stött på? När har det känts svårt och motigt? Vad har du gjort då?
-
Forskning kan vara väldigt nedslående eftersom man hela tiden försöker göra saker som man inte riktigt kan. När man kan en sak skriver man ner den och sedan går man vidare till något nytt som man inte riktigt förstår. Och även om det är spännande att lära sig nya saker så kan det ju tära på självförtroendet ibland. I sådana lägen brukar det hjälpa att prata lite med andra forskare. Det ger inspiration i form av nya idéer och så kan man bli lite lugnad av att ingen annan heller är perfekt. Alla har perioder när de kör fast, mer eller mindre.

Har du någon gång under din karriär känt att du är den enda som "inte fattar"?
- Ja, det har nog hänt. När jag var student var kulturen lite sådan att man inte skulle ställa "dumma" frågor. Istället var alla tysta och låtsades hänga med på allt läraren sa och sedan gick man kanske hem och funderade eller frågade någon kompis om man inte förstod. Då kan man ju lätt tro att man själv har missat saker som alla andra har fattat.

Vad är det bästa du upplevt i din karriär såhär långt?
- Det var nog faktiskt när jag fick möjligheten att börja doktorera i matematik. Jag tyckte det kändes fantastiskt att få hålla på med matte hela dagarna och dessutom få betalt för det. Något annat som jag tyckte var väldigt stimulerande var när jag jobbade ett år på Nya Zeeland. Jag tyckte väldigt mycket om att bo där och träffade också en professor som inspirerade mig mycket i mitt arbete.

Vad vore den ULTIMATA mattegrejen att göra?
- Svår fråga. Det är inget jag har funderat på.

Hade du någon förebild inom matematiken, eller annan vetenskap, när du var ung? Varför valde du just denna person?
- Jag har haft en rad olika lärare som förebilder i olika åldrar, men inte någon vetenskapsman vad jag kan komma på.

Har du någon förebild idag? Vem? Varför just denna person?
- Nej, jag kan nog inte säga att jag har någon särskild förebild. Jag hämtar inspiration från många olika håll och det är nog sällan från andra matematiker egentligen. Det handlar mer om personer som har livsvisdom och vågar vara sig själva. Det inspirerar mig.

Hur skulle du förklara vad matematik är?
- Ett sätt att se det på är att matematiken är ett språk som är väldigt precist och exakt till sin natur. Att kunna ett språk hjälper oss att kunna tänka mer avancerade tankar. Det matematiker gör är både att utveckla och förbättra själva språket och att använda det som hjälp för att kunna lösa olika problem.

Vilken är den bästa bok du läst om matematik?
- Jag läser inte så mycket om matematik, men "Fermats gåta" av Simon Singh kan jag rekommendera.

Vilken är den bästa bok du läst överhuvudtaget?
- Det kan jag nog inte svara på. Men några av mina favoritförfattare är Johanna Nilsson, Ian McEwan och Haruki Murakami.

Vad brukar du göra på din fritid?
- Det jag gör mest är att umgås med familjen. Jag och min man har två små barn så vi försöker hitta på saker som passar dem. Åka ut i naturen, gå på olika barnkulturgrejer och så. Sedan är jag med i en zenbuddhistisk förening där jag deltar i och även själv håller i meditationer och introduktionskurser för nya medlemmar.

Vad hoppas du kunna förmedla under Sonja Kovalevsky-dagarna?
- Jag hoppas vi tillsammans kan förmedla att matematik kan se ut på många sätt och att det finns många olika slags människor som är matematiker.Förhoppningsvis kan många deltagare hitta något som tilltalar och inspirerar just honom eller henne.

Vad ska du science slamma om?
- Rigida och flexibla strukturer. Om man har en massa stänger och fäster vissa ändar i varandra så att de kan rotera fritt kring fästpunkten så får man ibland flexibla strukturer som t ex en hopfällbar stol. Andra strukturer går inte att rucka på. Jag skall prata om hur man avgör om en struktur är rigid, och lite om olika tillämpningar av detta.

Har du deltagit i science slam förut?
- Nej.

Vad tycker du är särskilt svårt med att prata populärvetenskap?
- Det är väl att våga förenkla tillräckligt. Vi matematiker är ofta dåliga på det eftersom vi är så noga med att allt skall vara korrekt. Sedan tror jag det är viktigt att ta fram bra visuellt material och det kan vara jättesvårt i vissa fall.

Vilka är dina styrkor när det kommer till Science slam tror du?
- Jag är lite nervös inför det här och det tror jag kan vara bra. Det kommer förhoppningsvis leda till att jag ser till att vara ordentligt förbered.

Vem tror du kommer att vinna Science slammet?
- Jättesvår fråga eftersom jag inte sett någon av oss (inte ens mig själv) hålla ett föredrag av den här typen. Men jag gissar på Kerstin för att jag tror hon är bra på att förmedla en positiv känsla.

Sidansvarig:  | 2015-11-06