Hoppa till huvudinnehåll

Lukas Schoug

Lukas funderade på om han skulle läsa fysik eller kemi efter gymnasiet. När han inte kunde bestämma sig valde han matematik, eftersom han hade varit bra på matte under gymnasiet.
- Nu läser jag min nionde termin här på mattehuset och målet är att vara klar med min master till sommaren. Jag har trivts jättebra hela tiden. Det är ett program där det finns stor valfrihet, efter att ha läst basen är det bara att välja och vraka bland det som verkar intressant.

Skillnaden mellan att läsa matematik på universitet jämfört med gymnasiet beskriver Lukas som att man läser i högre tempo.

- Den stora skillnaden har också varit att jag har behövt plugga, till skillnad från i gymnasiet där jag alltid förstod direkt. I gymnasiet kände jag ofta att matte var ett ämne man läste för att man skulle ha läst det, dels som allmänbildning och dels för att kunna använda det i fysiken och kemin. Utanför dessa ämnen tycker jag inte att man i gymnasiet fick veta vad man kan använda matematiken till. Den kunskapen får man på universitetet.

Vad gör du på fritiden?
- På fritiden spelar jag pingis och musik. Tidigare spelade jag i hårdrocksbandet No Clue. En del tid ägnas även åt TV-spel, främst Nintendos alla konsoler, och om det hinns med läser jag gärna populärvetenskapliga artiklar och en japansk manga.

Varför valde du att söka till Lunds universitet?
- Jag är från Helsingborg och närheten till Lund avgjorde mitt val. Sedan har det så klart betydelse att Lund är ett av Sveriges bästa universitet.

Vad vill du göra i framtiden?
- Jag hoppas att jag få disputera! Helst här i Lund.

Har du något råd till de som funderar på att läsa matematik på universitetet?

- Om du funderar på att läsa matematik tycker jag att du ska prova på. Ge det en termin och se hur det är. Om du funderar på att läsa något annat naturvetenskapligt kommer du med största sannolikhet behöva kunna lite matte, så tiden eller poängen går inte förlorade. Gå in för det från början och häng med. Räkna. I början är det lite repetition, men plötsligt presenteras något nytt. Då gäller det att hänga med.

Sidansvarig: anna-maria.persson@math.lu.se | 2015-11-06