Till minne av Tomas Carnstam

2020-09-22

Tomas Carnstam. Foto.

Tomas Carnstam - adjunkt i matematik på Matematikcentrum Lunds Universitet - har avlidit 24 augusti 2020 efter en kort tids sjukdom.

Tomas började studera matematik i Lund 1969. Han var en stor begåvning, men i stället för att satsa på en doktorsexamen och forskarkarriär fick hans brinnande intresse för undervisning honom att välja en annan bana. Han läste på lärarhögskolan läsåret 74/75 och tog då lärarexamen. Han anställdes som övningsassistent 1 september 1975 och blev senare adjunkt i matematik. Under 80- och 90-talet höll han seminarier och övningar i de flesta grundkurserna i matematik på LTH.

Han var en mycket engagerad och omtyckt lärare som bland annat skrev övningshäftet i kursen Analys 6, som var motsvarigheten till Flerdimensionell analys för K-programmet och bidrog till att omarbeta övningsmaterial och laborationshandledningar. Från 2006 fram till sin pensionering undervisade han på högskoleingenjörsprogrammen på campus Helsingborg, samtidigt som han fortsatte att undervisa i Lund.

Tomas var också en engagerad schackspelare och mycket aktiv i LASK. Han var även mycket intresserad av järnvägshistoria och hade en stor modellsamling. Hans senare intresse av långdistanslöpning gjorde att han motiverade flera medarbetare att delta ibland annat Yddingeloppet.

Vi på Matematikcentrum sörjer en vän och nära medarbetare.