Svenska statistikfrämjandet håller årsmöte på Matematikcentrum

2017-03-15

Svenska statistikfrämjandet håller årsmöte på Matematikcentrum den 23 mars. Temat för årsmötet är Opinionsundersökningar och huvudtalare är Patrick Sturgis, Professor of Research Methodology vid University of Southampton. Sturgis kommer att tala på temat ”Why are we surprised when polls are wrong?”. Med utgångspunkt i Storbritanniens val 2015 och presidentvalet 2016 i USA kommer han att diskutera kring varför det förmodade valresultatet vid olika undersökningar visade något helt annat än vad det faktiska valresultaten blev.

Årsmötet gästas också av Mikaela Järnbert från SCB som kommer att tala om hur SCB arbetar för att få fram kvalitativa resultat vid partiundersökningar och Karin Nelsson från Inizio som talar om hur Schibstedt/Inizio arbetar med opinionsundersökningar genom självrekryterande paneler.

Svenska statistikfrämjandets sektioner Cramersällskapet, Medicinsk statistik, Föreningen Industriell statistik och Surveyföreningen håller också årsmöte för sina medlemmar den 24 mars på Matematikcentrum. Dessa årsmöten fokuserar, förutom på ämnesspecifika frågeställningar såsom statistiska tillämpningar inom den medicinska vetenskapen, statistikutbildningsutbudet på landets universitet och högskolor, också på dagsaktuella allmänna frågeställningar, nämligen Alternativ facts och statistikers ansvar för hur fakta presenteras och Big Data, dess utmaningar och möjligheter. Underföreningarnas årsmöten är endast öppna för medlemmar.

Läs mer på Svenska statistikfrämjandets webbplats: statistikframjandet.se

Annika Hansdotter